Unga

Våra fantastiska ledare.

Våra fantastiska ledare.

Har någon i din familj eller i din närhet problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt?

Du är inte ensam. Ungefär vart femte barn i Sverige lever hos föräldrar som dricker för mycket alkohol eller tar andra droger. Minst lika många har föräldrar med psykiska problem.

Vi finns här för dig. Du kan kontakta oss på Trygga Barnen om du känner att du behöver stöd eller kanske bara någon att prata med. Vi vet själva hur det är att växa upp med föräldrar som har alkohol- eller drogproblem eller som mår dåligt av någon annan anledning. Vi vet hur det känns att vara barn, ungdom eller ung vuxen och inte veta vem man kan vända sig till. Därför finns vi.

Du kan alltid vara anonym när du kontaktar oss och vi har tystnadslöfte, ingen behöver veta att du har kontaktat oss. 

Vi riktar oss till dig som är upp till 25 år.

Kom ihåg att inga problem är för små eller för stora för oss.

Bor du utanför Stockholm:

 • Kik - Du kan chatta med oss på kik, användarnamn: tryggabarnen. Vi är online på kik varje dag året runt och även på kvällar onsdagar, torsdagar och söndagar fram till kl. 22.

 • Telefon – vi finns tillgängliga på telefon: 070 - 47 77 910.

 • Trygga Hjältar- vi har representanter i 18 olika kommuner landet runt som gör sitt bästa för att hjälpa dig att komma i kontakt med rätt stöd på din ort. Om du vill ha kontakt med en Trygg Hjälte mejla till: tryggahjaltar@tryggabarnen.org.


Bor du i Stockholmsområdet

 • Kik - Du kan chatta med oss på kik, användarnamn: tryggabarnen. Vi är online på kik varje dag året runt och även på kvällar onsdagar, torsdagar och söndagar fram till kl. 22.

 • Telefon – vi finns tillgängliga på telefon veckans alla dagar året runt: 070 - 47 77 910.

 • Förmedling till professionell hjälp genom våra duktiga terapeuter.

 • Trygg Hand – innebär att du kan få träffa en ung vuxen som själv vuxit upp i en familj med missbruk eller psykisk ohälsa men som idag mår bra och kan vara ett stöd för dig. Tillsammans med ”din” Trygg Hand kan du göra saker som du tycker om, till exempel; fika, gå en promenad, bowla eller bara prata. En Trygg Hand kan även följa med dig som stöd om du har möten hos socialtjänsten.

 • Aktivitetsgrupper – är gruppträffar som leds av personer som själva har vuxit upp i familjer där någon missbrukat eller mått psykiskt dåligt. Gruppen träffas en gång i veckan och vi utgår från ett tema varje gång. Exempel på teman kan vara: familj, beroende, självkänsla eller relationer. Vi anpassar övningar och samtalsämnen efter gruppens behov och för att det ska kännas viktigt för just dig och din situation. Ibland åker vi ut på en utflykt eller gör någon aktivitet som gruppen har önskat. Aktivitetsgrupperna finns för olika åldersgrupper; 8-12 år, 13-16 år och 17-25 år. Det startar en ny grupp varje termin. Plats för gruppträffarna är vår lokal i centrala Stockholm, vi har även en grupp i Märsta/Sigtuna.

 • Tryggt Häng – vi har öppet hus för dig 7-15 år på onsdagar mellan klockan 15.00- 17.00 i vår lokal på Valhallavägen 124 i Stockholm. Tryggt Häng är en stund att umgås, pyssla, spela spel eller bara sitta och läsa. Det händer även att vi hittar på något extra kul som exempelvis en filmvisning. Vi hjälper gärna till med läxläsning, vi har wifi och bjuder alltid på mellanmål. Kontakta gärna oss innan om du vill komma förbi, vi kan gärna komma och möta dig på vägen om du tycker det är läskigt att komma själv.

 • Workshops - För dig som är 13- 25 år erbjuder vi en gång/månad workshops med ett spännande tema. Exempel på tidigare workshops är mindfulness och pizzabakning. Ibland bjuder vi även in någon inspirerande föreläsare. Håll dig uppdaterad på vår facebooksida eller instagram för mer information och anmälan inför varje workshop.

 • Trygga Högtider – Högtider kan vara extra jobbiga om du växer upp i en familj där någon har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt. Det vet vi. Därför ordnar vi ett alternativ till jul, påsk och midsommar ett par dagar innan den riktiga högtiden. Du får ta med dig en vän eller någon från familjen och vi firar högtiden med allt vad det innebär. Självklart finns det hjälp på plats om du vill prata med en terapeut. Mer information kommer närmare högtiderna.

Om du vill ha mer information om det stöd vi erbjuder kan du ta kontakt med oss via: kontakt@tryggabarnen.org eller 070 - 47 77 910.


Varför Trygga Barnen?

Här berättar några barn och unga som deltagit i våra stödaktiviteter om vad Trygga Barnen betydde för dem:

"Trygga Barnen har gett mig stöd och fått mig att känna mig mindre ensam. Gruppen har fått mig att inse att jag är värd mer än skiten som jag har stått ut med. Jag har mått mycket mycket bättre genom att prata om mina problem. Ingen dömer en här."

"Jag får alltid en så lugn och varm känsla i kroppen av att vara på Trygga Barnen."

"Jag känner mig starkare, modigare och har mindre jobbiga tankar nu."

"I början så ville jag verkligen inte komma hit. Jag trodde inte att jag behövde det och ville inte dela med mig av mig själv. Jag var rädd. Men Trygga Barnen har bara gett mig bra saker under denna resa. Jag har lärt mig saker om mig själv och i allmänhet. Jag ångrar inte alls att jag gick hit."

"Trygga Barnen har fått mig att inte känna mig lika ensam och har fått mig att känna en väldig gemenskap. Jag har lärt mig att jag inte är ensam om mina känslor och att det är okej att känna hur man vill. Jag är jätteglad att jag började på Trygga Barnen.

"Det hjälper ens självkänsla och dom lyssnar och förstår (försöker alltid iaf). Alla är snälla och man får en bra gemenskap om man är positiv när man börjar"

"Det kunde varit ensamhet. Det kunde varit sorg. Det kunde varit rädsla. Men det var hopp"