Foto: Linda Alvegren/VeckoRevyn

Foto: Linda Alvegren/VeckoRevyn

Linda Öhrn Lernström, chefredaktör på Mama och Family Living
”Alkohol påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Både jag själv och många vänner till mig har haft alkoholproblem nära inpå. Tyvärr är det så det ser ut i Sverige idag. Samtidigt är ett beroende något man gärna inte pratar om och som ung är det svårt att veta var man kan få stöd och hjälp. Därför är jag så himla stolt över att få vara ambassadör för Trygga Barnen som verkligen gör skillnad för så många barn och ungdomar som lever med föräldrar med beroendeproblem.”


Foto: Linus Hallsénius/Tv4

Foto: Linus Hallsénius/Tv4

Pär Lernström, aktuell som programledare för Idol
”De värsta känslorna jag vet är otrygghet och rädsla. En kombination som jag som barn kände ganska ofta när jag ofrivilligt kom i kontakt med alkoholens effekter. För jag som många andra hade nämligen alkoholismen närvarande under stora delar av min uppväxt. Men det var inget som man pratade om och därmed fanns det ingen som kunde förklara att det var och är logiskt att vara både rädd och sakna trygghet just då. Därför är jag väldigt glad över att Trygga Barnen finns och att jag får vara en lite del av detta.”


Foto: pressbild

Foto: pressbild

Erik Segerstedt, artist som bland annat medverkat i Idol
”Jag såg det som en självklarhet att ställa upp för Trygga Barnen och blev väldigt glad att få frågan. Jag tror att steget från att vara medveten om ett problem till att prata om det, kan vara väldigt stort och kännas jobbigt. Trygga Barnen gör det steget lite lättare, därför vill jag göra vad jag kan för att stötta och vara en liten del av ett stort initiativ.”


Foto: pressbild

Foto: pressbild

Parul Sharma, människorättsjurist och rektor för The Academy for Human Rights in Business
”Jag träffade Trygga Barnens grundare förra året under ett seminarium för mänskliga rättigheter. Som människorättsjurist har jag både tittat och agerat utanför Sveriges gränser, speciellt vad gäller barnens rättigheter. Familjen Trygg har ändrat på det hos mig. Det finns många frågor som är lika brinnande i Sverige som utanför Sveriges gränser. Barn som lever i familjer med en beroendeproblematik behöver min och alla vuxnas stöd och fokus. I mitt ambassadörsskap tänker jag verka för att barnens rättigheter i Sverige lyfts. Trygga Barnen är en unik stiftelse och ger utsatta barn en stark möjlighet att vara just det – barn!”


Paola ”Bebban” Stenborg, musiker
Jag har i hela mitt vuxna liv arbetat som turnerande musiker, i en bransch som i chockartad utsträckning präglas av alkohol. För precis ett år sedan kom jag i kontakt med Trygga Barnens Agneta och Olivia Trygg, och insåg att musikbranschen är långt från ensam om sin välkomnande syn på alkohol i sociala- och arbetssammanhang. 

Barn till vuxna som dricker för mycket drabbas ofta hårt av omständigheter de själva inte har möjlighet att påverka. Vårt samhälles alkoholkultur med sina breda marginaler för var gränsen kan tänkas gå för osund konsumtion lämnar många barn och unga utan hjälp och stöd. Trots att missbruks- problematik inom familjer är så oerhört vanligt känner många unga skam och isolering inför sina omständigheter. Trygga Barnens budskap till dem är: ‘Du är inte ensam’”. Som ambassadör för Trygga Barnen vill jag göra allt jag kan för att bidra till att minska utsatta barns känsla av hjälplöshet och utanförskap.”

 


Foto: Jamshid Jamshidi

Foto: Jamshid Jamshidi

Jens Hult, artist
”Jag har trygghet i min ryggsäck, vad bär du med dig?
Oro, illamående och stress finns hos för många.
Därför vill jag vara med och hjälpa till.
Vi förtjänar trygghet hela livet, från barnsben till gravsten.
‘En lugn hand mot kinden
Bli varm och somna trygg
En puss, tyst som vinden
Med handen om din rygg’ ”